Quo vadis kraftbransje?

Dronene kommer
Foto: Jørn Engberg

Jeg har i mine siste innlegg blandet fri fantasi med observasjoner fra den teknologiske utviklingen og opparbeidet kunnskap i form av utdanning og erfaring i IT og kraftbransjen. Treffer jeg med noe som helst? Hvem vet, kanskje med 20%, kanskje mer. Kanskje tar ting lengre tid, kanskje går det raskere?

Kun tiden vil vise. Men at kraftbransjen, som så mange andre bransjer, står foran store omveltninger er helt sikkert. Og spesielt de to leddene av kraftbransjen som er monopolister. Bakgrunnen for dette er langsiktighet og konservatisme. Disse to ordene beskriver hvordan kraftprodusenter og nettselskap historisk har operert. For et nettselskap som har som formål å levere stabil drift har det ikke vært hensiktsmessig å eksperimentere for mye. Nettselskapet har levert og skal levere stabil strømforsyning i mange år fremover og dette ligger til grunn for investeringer som gjøres i nettet. Disse investeringene må derfor baseres på mer eller mindre sikre prognoser som igjen er basert på politikernes langtidsplaner for utbygginger, infrastruktur og forventet forbruk.

Ny teknologi som roboter, kunstig intelligens (KI) og maskinlæring endrer da ikke kobberet som ligger i bakken?

Nei, hverken kunstig intelligens eller smarte algoritmer endrer det faktum at det ligger en strømkabel begravd under oss. Det vil være behov for å grave ned strømkabler og montere kabler i master i uoverskuelig fremtid. Det vil være behov for montører som graver, klatrer, skrur og kobler lenge ennå. Faktisk vil det være større behov for folk som kan et manuelt fag enn IT utviklere et stykke frem i tid (fordi KI og maskinlæring vil lage programkode smartere og raskere). Men ny teknologi vil påvirke deres hverdag drastisk. Og ny teknologi vil påvirke og bestemme hvordan strømmen i kobberkablene flyter. Ny teknologi vil endre måten forretningene drives på. Eksempler på dette har jeg beskrevet i tekstene om Nina i driftsentralen, om montøren Ola og om hydrologen Per.

Skal bransjen plutselig være teknologisk ledende nå da?

Tja, hvorfor ikke? Det spørs helt hvordan vi gjør det. Kanskje teknologisk ledende er å ta hardt i, men vi kan i alle fall ta i bruk ny teknologi, sette det sammen på nye måter – for å ruste oss for den spennende fremtiden.

Men dette henger da ikke helt sammen med det jeg tidligere skrev om stabil drift og langsiktighet? Joda, hvis bransjen er smart og bygger ny kompetanse parallelt med det vi kan fra før og samtidig tar i bruk ny teknologi uten at det påvirker, eller aller helst forbedrer stabil drift. Det er nettopp det ny teknologi kan bidra til.

Innen området vedlikehold, der det brukes store summer hvert år, er potensialet stort for å kunne drive et såkalt prediktivt vedlikehold der man utfører vedlikehold når det faktisk er behov og ikke som en regelmessig årlig aktivitet. Ved bruk av sensorer som gir informasjon om tilstand til komponenter i nettet kan bransjen og derved kundene spare store beløp. Dette er lavthengende frukt som kan høstes med små investeringer. Men det krever kompetanse på områder der vi ennå ikke er best.

Dagens unge ønsker vel ikke å jobbe i en konservativ og langsiktig kraftbransje (gjesp)

Nei, akkurat! Dette er nettopp nok et argument for å forandre bransjen. Ved å ta i bruk ny teknologi på innovative måter og ha en moderne kultur som omfavner endring og oppfinnsomhet vil også ungdommen se på oss som et spennende alternativ. Og vi er allerede i gang. I alle ledd.

Markedsselskapene har sin egen driver i form av tung konkurranse for alle produkter – dette driver innovasjon og nytenkning. For monopolistene er det andre drivere, og den største har så langt vært myndighetene, som på forbrukernes vegne har pålagt bransjen å montere smartmålere i alle hus – dette er starten på nye forretningsmodeller som vil bli til fordel for oss alle. Andre drivere er monopolistenes interne konkurranse om å drive mest mulig effektivt (gir bedre lønnsomhet) samt behov for ny kompetanse og fornyelse av arbeidstokken. Vi skal fortsatt være langsiktig, men vi skal absolutt ikke være konservative.

Vi skal være innovative og nytenkende.

– Jørn Engberg, NTE IKT

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..