Ni leksjoner i livet

Thougts streaming through the head in a shadow

Bakgrunn

Livet er meningsløst. Det finnes ingen mening med ditt eller mitt liv. Vi blir tilfeldigvis født, vi lever noen år, så dør vi. Vi utgjør ingenting i dette universet. Den tida vi eksisterer på jorda er som varigheten av et vingeslag fra en søt liten kolibri i forhold til jordklodens levetid. Og hvilken forskjell vil DU utgjøre?

Så, du trenger ikke tenke på at du skal ha en mening med livet ditt, det er ingen vits.

Hvis man likevel må si at livet har en mening, så er meningen å leve livet. Du kan leve det livet du har fått i gave. Du kan utnytte vingeslaget til å leve ditt liv på den måten du liker best. Og hvis det du liker best medfører glede hos andre gir det bonuspoeng.

Du trenger ikke å ha en drøm

Hvis det å ha en drøm betyr at du må ofre de små hverdagslige gledene som livet gir, vil ikke drømmen være verdt innsatsen for de fleste av oss. Hvilken glede har du når drømmen er nådd? Skal du leve resten av livet av å nyte gullmedaljen eller huset som du bygget? Må du finne deg en ny drøm å jage etter? Hvor mange har ikke kastet bort små verdifulle stunder for å jage den endelige drømmen? Hva skjer dersom du ikke klarer å nå drømmen?

Sett deg heller oppnåelige mikromål som kan gi deg mange små kontinuerlige gleder. Velg gjerne en retning, men stopp underveis og se deg omkring, kjenn at retningen er god. Hvis ikke, finner du en annen.

Ikke søk etter lykke

Ikke kast bort den korte tida du har fått tildelt med å søke etter lykke. Det er ingen som er lykkelige. I hvert fall ikke lenge. Lykke er en kortvarig følelse som straks byttes ut med en annen følelse. Livet består av opp og nedturer. Slik er det bare. Gå videre og nyt de gode følelsene du av og til får, gjerne fordi du har fått til noe du er fornøyd med, eller fordi andre gjør deg lykkelig. I mesteparten av livet ditt er du uansett ikke lykkelig. Ingen er det. INGEN!

Husk at du er heldig

Du ble født uten å be om det. Du ble født som et tenkende menneske. Det er flaks. Alternativet er mye verre.

Kroppen din er den eneste du har – tren!

I den perioden vingeslaget til en kolibri varer skal du leve et liv. Og det er ikke til å underslå at sett i ditt perspektiv er dette en lang periode. Og i starten av perioden fikk du tildelt et legeme. Dette legemet må du pleie hele livet. Ta ansvar for legemet og kjæl med det som du kjæler med en katt. I tillegg skal du trene. Ja du hørte riktig. Trene. Fysisk fostring. Fordi dersom du neglisjerer legemet vil det råtne. Og husk at for deg oppleves livet langt og legemet skal være med deg hele veien. Så logg av Netflix, kom deg opp av sofaen og tren!

Vær tøff mot dine egne meninger

Jeg vet at du har sterke meninger. Det er bra. Men sørg nå for at du tar en EU sjekk av meningene av og til. Kanskje skal du spandere på deg en full service også. Ting har en tendens til å endre seg, nye fakta kommer på bordet. Vær ærlig mot deg selv og gjør en kontinuerlig vurdering av om det du mener er holdbart og ikke en politisk korrekt mening eller enda verre en politisk mening. Vær tøff mot dine meninger. Finn fakta og gjør objektive vurderinger. Kanskje skal du ikke være så skråsikker som du er. Kanskje finnes det fornuftige argumenter som taler imot din mening. Vær ærbødig og vurder da meningen på nytt. Ikke vær en trump.

Vær en lærer

Lærere er den viktigste ressursen i verden. Vær en lærer du også. Del av din kunnskap. Ikke sitt som kongen på haugen og forsvar det du kan. Bruk livet ditt til å lære bort det du selv har lært.

Definer deg selv gjennom det du elsker

Definer deg selv ved det som engasjerer deg og det du elsker å gjøre. La deg ikke forlede til å definere deg selv ved alt du hater eller ikke liker.

Respekter mennesker med mindre makt enn deg selv

Vær klar over at du har vært heldig. Du har sikkert jobbet for å komme dit du er, men faktum er at alle har forskjellig utgangspunkt, forskjellige veier og forskjellige mål. Er du en flink direktør så har du utnyttet potensialet i direktørretning. Er du en flink snekker, så har du utnyttet potensialet i snekkeryrket. Alle mennesker prøver å utnytte sitt potensialet men alle får ikke den type makt som samfunnet vårt definerer som viktig. Og definisjonsmakten endres over tid. Jeg gjentar; respekter mennesker med mindre makt enn deg selv.

Ikke ha hastverk, ingen grunn til panikk

Livet er en reise og for deg som er ung er du bare i starten på reisen. Hvis du har gjort feil valg er det god tid til å korrigere kursen. De valgene du har gjort legger seg til som erfaring i ditt liv og erfaringer gir deg mer tyngde i dine neste valg. For de som har levd en stund er det heller aldri for sent. Mange er de som i voksen alder har endret kurs. Det er bare spennende og livsberikende.

Lykke til 🙂

PS! Dette innlegget er inspirert av en tale av Tim Minchin til avgangsstudenter ved UWA (Australia) i 2013.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..