2030 En energi odysse – Del II

Oppvåkning

Ola våknet tidlig denne morgenen. Soverommet var iskaldt og det var mørkt ute. November. Den verste måneden han visste om. Det var mørkt når han kom hjem og det var mørkt når han gikk på jobb. Hvorfor i all verden kunne ikke vår Herre sørget for en litt bedre fordeling av varme og lys?

Han tittet over på Anne som lå ved siden av. Dyp søvn. Lyset fra sola som presset seg frem mellom en sprekk i gardinene skinte på den bare skulderen. Det var stille. Han satte seg litt opp i senga og prøvde å gnikke søvnen ut av øynene. Hva hadde vekt ham? Han hvisket stille til Erna – den nye AI baserte hjemmehjelpen – Hvorfor vekte du meg så tidlig Erna? Klokka er så vidt passert ni?

Erna hvisket tilbake med sin myke behagelige kvinnestemme – Jeg beklager Ola, men vi fikk en melding fra NTE om at det er behov for manuell hjelp til bytte av en trafo. Hvis du kommer på badet skal jeg informere deg om prosedyren.

Ola sukket lett, tenkte på den varme kroppen til Anne, men slo fra seg tanken og bildene som strømmet gjennom hodet og kledde på seg – Faen ta!

Han kom seg ut på badet og Erna manifesterte seg med en gang. –Bilen står utenfor Ola, den er klar til avgang.

Ola lurte på om Erna snakket med andre hjelpere om hva hun opplevde? Det var liksom ikke måte på hva hun så og hørte i løpet av en dag? Han slo fra seg tanken og gjorde seg ferdig med morgenstellet. Indikatorene i speilet lyste grønt så det var ingen behov for noen helseaksjoner i dag, noe det sjeldent var.

Transporten

Ute sto bilen klar og i det han satte seg kom bordet med nytraktet kaffe og en varm omelett seilende frem over beina, klar til fortæring.

– Velkommen Ola! Mens du spiser frokost vil jeg gjerne oppdatere deg på dagens oppdrag og gi deg de siste nyheter.

Det var Sal som snakket.

– Vi skal kjøre en time nordover til nettstasjon Namsos 3. Der skal du bytte den ene transformatoren som ligger bak i bilen. Drone 1 vil hjelpe deg å løfte. Drone 2 vil ta med nødvendig verktøy og deler. Dersom noe mangler er det bare å si fra. Du kjenner prosedyrene.

– Takk Sal. Tror ikke dette blir noe problem. Kan du gi meg en oversikt over nattens nyheter?

– Selvsagt. Det har vært en stille natt bortsett fra et par hendelser. I Trondheim er det rapportert om nedskyting av to overvåkingsdroner rett ved bydelen Stjørdal. Politiet sier det er en økende trend og at politikerne må gjennomgå personvernlovene som er satt under tungt press den siste tiden.

Ved Verdalsøra er det rapportert om interne stridigheter i den nyetablerte byen Nyverdal. De høyrekonservative påstår at bygging av denne byen er en trussel mot den norske kulturen og vil føre til massivt press på økonomien. Venstresiden parerer derimot med at kulturen i Norge og Skandinavia er under stadig endring og at Norge ikke er i stand til å stanse den massive utvandringen fra fattige land.

– Det var de store lokale nyhetene fra siste natt – skal jeg fortsette med flere?

– Nei, det holder. Vis meg heller den instruksjonsvideoen på trafobytte og litt bilder fra stasjonen slik at jeg er best mulig forberedt.

Trafostasjonen

ws-inderoy-make-hr-1

Da de ankom trafostasjonen parkerte Sal bilen fint foran inngangen. Ola gikk ut og vekket opp drone 1 og 2. De hoverte kontrollert opp i luften og var klare til løfteoppdrag. Han tok ut verktøykofferten, hektet den på drone 2 og ga instruksjoner til Drone 1 om bistand for å ta ut trafodelen som skulle byttes. Samtidig åpnet døren til stasjonen seg og en ny transportdrone kom kjørende. Denne hadde kapasitet til å frakte opp til ett tonn utstyr. Da trafoen var plassert på transportdronen beveget den merkelig kvartetten seg inn mot stasjonen. Ola noterte seg at alle sikkerhetsanordninger var på plass, strømmen avslått og det hele ble bekreftet av Sal.

Inne i stasjonen var det nokså mørkt bortsett fra selve trafoen. Dette var egentlig en relativt stor jobb, men Ola hadde gjort dette før og trengte ikke følge så nøye med på anvisningene fra Sal.

En av boltene som festet trafoen til sementblokken på gulvet satt veldig godt fast. Ola måtte dra til alt han hadde og plutselig hørte han et smell og mutterhodet røk tvers av. Dette kunne han selvsagt fikse, men han måtte ha en ny mutter. Sal forsto straks problemet.

– Jeg bestiller en ny mutter med en gang. Den er printet ut på fire minutter. Drone 1 kommer straks med den slik at du kan sette inn en ny bolt når du er ferdig.

Ola sukket lettet. Alternativet hadde vært å vente på en ny bolt fra leverandøren – men det var lenge siden det ble gjort på den måten – heldigvis.

Resten av jobben gikk smertefritt. – Dette var en godt utført jobb Ola. Skulle nesten tro du hadde Meka gener – ha ha. Når du er utenfor sikkerhetssonen skal vi kjøre en sluttest før du setter deg i bilen.

– Herregud, tenkte Ola. – Jævla arrogante datahue! Samtidig innså han selvfølgelig at han hadde en ganske ålreit jobbsituasjon. Særlig når han tenkte på de stakkarene i Nyverdal.

Sluttesten gikk selvsagt greit, og Sal svitsjet trafoen på slik at de delvis strømløse kundene kunne velte seg i kvalitetsstrøm igjen. Tankene vandret tilbake til Anne.

– Lurer på om hun ligger i senga ennå.

I datahjernen til Sal kunne nok en datanerd oppdaget et bit som blunket..

– Jørn Engberg, NTE IKT

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..