2030 – en energi odysse – DEl I

Det lysner av dag

Nina sitter avslappet i den komfortable kontorstolen i Driftssentral Nord. Natten er på hell og ute lysner det såvidt av dag. På pulten foran henne kan man se en svak damp av nytraktet økologisk kaffe. Den gode kaffelukten har spredd seg i driftssentralen og Nina strekker hånda forsiktig mot koppen og tar en liten slurk av den varme og styrkende drikken. På koppen kan vi lese initialene NTE, som er et akronym for «New Trønder Energy».

Hun er helt alene, men vet at det ikke skal skje mye før sensorene hun har koblet til kroppen varsler vaktsentralen dersom noe uforutsett er i ferd med å skje med hennes fysiske tilstand. Rommet er ikke så stort. Knapt plass til tre – fire operatører. Det dominerende elementet i rommet er den store buede skjermen, eller veggen om du vil, som strekker seg fra gulv til tak og i en halvsirkel rundt de tre operatørplassene. På veggen bak i rommet henger det bilder fra tidligere tider der driftssentralen så ut som et kontorlandskap med små 40-50 tommers flatskjermer plassert rundt omkring og der det satt flere ansatte som så ut som de arbeidet foran skjermene. Det var nok mer sosialt i gamle dager, men Nina kan ikke tenke seg å bytte.

linjer-1

Forstyrrelsen

Plutselig blinker det på skjermen og en varsellyd høres i rommet. Nina retter seg opp i stolen, setter rolig fra seg kaffekoppen og banner lett. Hun liker aldri å bli forstyrret på denne måten. En stemme forteller henne at en trafokrets har falt ut og den enorme buede skjermen endrer plutselig karakter og hun er med ett omgitt av bilder og levende film som viser henne hvor feilen skjedde i form av et sammendrag laget av SAL, en forkortelse av Sally – navnet som ble gitt den AI baserte computeren etter en pensjonert kantinemedarbeider på gamle NTE. SAL forklarer rolig hendelsesforløpet og hva som var årsaken, mens Nina gir henne veiledning om hva hun vil se.

Nina vurderer situasjonen og ser at hele femti abonnenter er strømløse. Hun sveiper litt frem og tilbake og kjører sammendraget på nytt for å se om Sal har gått glipp av noe. Det ville i så fall vært første gang. Hun konkluderer raskt med at det ikke er mulig å rute om strømmen. Hun spør Sal om mulige løsninger.

Sal forteller: «Hør her Nina, denne trafoen som nå sviktet har vært brukt i en annen nettstasjon tidligere og er tjuefem år gammel. Se på skjermen her». Den store skjermen endrer seg og viser Nina detaljer fra trafoens liv i form av bilder og grafikk. Sal viser og forteller at tre lignende trafoer tidligere har sviktet og den nå sviktende trafoen ble anbefalt byttet ut av Sal tidligere i år.

«Jeg beklager at jeg ikke kunne forutsi det nøyaktige tidspunktet for kollapsen, men jeg må understreke at jeg varslet om dette den 25. mai og dette er altså resultatet av dere menneskers noe upålitielige oppførsel! Kan jeg uttrykke meg klarere?»

Nina sa ingenting til dette, men inni seg forbannet hun det oppblåste egoet til Sal. Hun banner lett og innser at den arrogante maskinen selvfølgelig har helt rett.

Sal sier deretter; «Nina, jeg skal gi deg noen gode nyheter også. Som du ser her (Sal legger ut et kart og grafikk på en del av storskjermen) er 27 av disse anleggene delvis selvforsynt med solkraft i tillegg til 95% batterikapasitet på deres hjemmebatterier. Det vil si at det totale energibehovet er lavt.

Alle er også med på NTEs Grønn Visjon program og vi kan derfor redusere effektuttaket med totalt 80% i tre timer fremover. På grunn av den høye solinnstrålingen de nærmeste timene kan eksisterende solpaneler og vår egen backup batteripakke på 200 kWh derfor sørge for at alle anlegg blir forsynt med et minstebehov i henhold til kontraktene i programmet. Våre kunder vil altså ikke lide noen nød. Jeg skal ordne dette gjennom å opprette en blokk-kjede som jeg formidler til Elly (venninden til Sal – Elhub 4.0) – gode nyheter eller hva?»

Sal fortsetter – «Jeg vil med andre ord sørge for at Elly får nødvendig informasjonom om situasjonen og hun ordner opp med de andre aktørene som er tilknyttet – du kan bare slappe av Nina og fylle kaffekoppen igjen»

Arbeidsordren etableres

Nina summer seg etter denne belærende seansen, henter kaffekoppen og sier «Ok, takk – nå kan du kjøre prosedyrene for arbeidsordre Sal».

Sal responderer og genererer en arbeidsordre for jobben som nå skal gjøres.

Det nye arbeidsordresystemet sørger deretter for booking av ressurser for gjennomføring av reparasjonen og tar selvsagt hensyn til kompetansebehov, sertifikater, tilgjengelighet, tid og kostnad.

Inkludert i bookingen er også en selvkjørende arbeidsbil.

På storskjermen visualiserer Sal alt som skjer med forklarende grafikk og tale. Nina slutter aldri å bli forundret over effektiviteten til Sal. Hvor henter hun all informasjonen fra? Hvordan vet hun hvem som skal ha hva?

Hun kjenner selvsagt til de store IT-prosjektene som NTE har kjørt de siste årene, men klarer likevel ikke å skjule sin undring over effektiviteten og presisjonen i det som blir gjort nå. Samtidig er det med en viss stolthet hun betrakter det hele og vet at dette er teknologi som ligger i ypperste sjikt. Og dette er gjennomført av NTE!

Og mens hennes tanker vandrer, følger hun likevel med for å se at alt blir gjort rett, noe hun ikke er det minste i tvil om.

Sal avbryter og sier – «Vel Nina, da er alle forberedelser til det manuelle arbeidet gjort og Ola er allerede på tur ut i bilen som venter. Går alt bra skal trafoen være byttet kl. 12.30. Jeg har selvsagt informert alle parter om dette».

Nina takker Sal – «Takk for det Sal, da gleder vi oss til del II av denne fortellingen der vi skal se hvordan selve arbeidet blir utført»

Del II kommer til en blogg nær deg!

Lenke til info om blokkjede

Jørn Engberg, NTE IKT

Reklame

3 kommentarer om “2030 – en energi odysse – DEl I

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..