Er vi menn onde?

Det gode og det onde
Det gode og det onde

Jeg sitter her og tenker på ondskap.

Jeg kan ikke fri meg fra tanken om at ondskapen ofte manifesterer seg gjennom menns handlinger.  Bare den siste tiden er vi oversvømt av meldinger på radio og TV om grusomme handlinger som foregår over hele verden. Handlinger som initieres og utføres av menn i alle samfunnslag og situasjoner. Bombing av uskyldige i Palestina, forferdelige handlinger utført av IS i Midt-Østen, Breivik massakren på Utøya, voldtekter av jenter i England. Menneskehandel og ydmykende hallikvirksomhet. Syke sharialover som nedverdiger kvinner.  Jeg så nettopp en dokumentar på TV som handlet om massevoldtekter utført av sovjetiske menn mot tyske jenter etter seieren i andre verdenskrig – handlinger som var godkjent av menn i høye posisjoner. Jeg skiftet kanal.

Listen er uendelig lang. Hvordan er slike handlinger mulig? Kunne jeg selv vært en av mennene som dreper barn eller voldtar kvinner under de ”rette” omgivelser? For meg er dette uansett en av menneskehetens mørke, mørke sider. Og spesielt er det menn som er den utførende part. Jeg skulle så gjerne ønske at verden ikke var slik. Hvordan kan menn leve med seg selv etter å ha begått barnedrap eller voldtekt? Kan slike handlinger rasjonaliseres? Kan en morder som har sett ett uskyldig offer i øynene og med kaldt blod drept eller voldtatt, fortelle seg selv at drapet eller voldtekten er styrt av høyere makter? Kan han fortelle seg selv at Gud ønsket det? Eller er det indre underliggende krefter som styrer det hele?

Når jeg sitter her i stua og ser på TV eller surfer på nettet er det umulig og ikke få med seg all elendigheten. Og jeg får vondt i magen når jeg hører hva vi menn er i stand til. Jeg vil helst slå av eller komme meg bort.

Finne på noe annet.

Glemme.

Men ondskapen i verden berører meg. Ondskap er tilstede over alt – bare i forskjellig grad. Hverdagsondskap finnes også. Forleden dag manifesterte den seg for min kone gjennom en tung protestaksjon utført av en ung mann med bil mot min syklende kone. Føreren råkjørte med bil foran henne da hun syklet. Han stoppet opp og rygget mot henne for å skremme og ydmyke. Hennes forbrytelse var å sykle på veien.

Netthets mot kvinner er et annet tema som både forundrer og gjør meg trist. Hvordan kan vi menn være så direkte jævlige og såre mennesker (kvinner)på den måten vi gjør? Hvorfor gjør menn slikt? Hvor mange er vi som har dette innebygde hatet og ondskapen?

Nettopp disse spørsmålene fører meg over til min egen sjelegransking.

Jørn
Myself

Jeg er jo ingen ond person.

Men likevel må jeg innrømme at jeg har undertoner av kvinnefordommer dypt der nede i sjelen. Hvorfor har jeg det? Er det urmannens redsel for å bli overkjørt? Er det en redsel for å miste status i samfunnet eller samlivet? Har jeg noe å frykte ved likestilling?

Rasisme og fremmedhat er andre følelser som ligger latent i meg. Jeg har fordommer mot folk fra andre kulturer.  Jeg vil ikke ha slike tanker. Men de er der, dypt nede i sjela. Hvorfor det? Er det de samme mekanismene som ligger til grunn som kvinnefordommer?

Hvis jeg ser en taper i samfunnet er det ikke alltid sympati som er den mest nærliggende følelsen. Jeg tar meg selv i å tenke at dette har taperen selv sørget for – det er selvforskyldt. Slike tanker feies som regel raskt bort, men de var der. Hvorfor det?

Er slike tanker og følelser gryende ondskap i underbevisstheten? Hvis en eller flere av disse følelsene får god næring, kan jeg da rykke opp på ondhetsskalaen?  Hvis jeg selv sitter inne med mye av det samme undertrykte hatet og ondskapen som ligger til grunn for den jævelskapen jeg beskrev innledningsvis – kan jeg selv bli en slik jævel?

Jeg håper jo selvsagt at svaret er nei. Men jeg er ikke sikker.Rindal-6468

Jeg ønsker jo å være den gode positive pappaen, mannen, sønnen og borgeren. Jeg ønsker å ha det moro, være lykkelig.

Men jeg ønsker også at andre skal ha det fint. Jeg ønsker at min kjæreste kone skal ha det fint. Jeg ønsker at barna mine skal ha det fint. Jeg ønsker slekta og alle vi kjenner skal ha det fint. Jeg ønsker egentlig alle vel.

Men alle har det ikke fint. Det ser jeg på TV, radio og på nettet. Det er mange som har det helt for jævlig. Og det ofte menn som står bak jævligheten.

Er vi menn virkelig så jævlige?

 

 


– JE

Reklame

2 kommentarer om “Er vi menn onde?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..