Naken kvinne lærer media å spinne

Jeg leste i avisa om den kvinnelige soldatrekrutten som måtte kle seg naken i likhet med de andre guttene i kompaniet. Og jeg kan ikke forstå hvorfor dette ble en så stor sak. Det ble ikke gjort forskjell på kjønn, alle rekrutter ble beordret til å ta av seg klærne. Dette er jo faktisk likestilling i praksis.

Ville dette blitt en sak om den ”brølende løytnanten» var en 23 år gammel kvinne? Hmm – godt spørsmål.

Den nakne sannhet

Hadde dette vært en sak dersom en av guttene hadde protestert?  Ja, helt sikkert – men ikke en mediasak, det hadde blitt en disiplinærsak  – mot rekrutten som nektet å utføre ordre. Han hadde sannsynligvis mistet plassen i opptaket. Den kvinnelige rekrutten ba altså om særbehandling, og når hun ikke fikk gehør, så falt det henne naturlig å gå til media.

Har det noensinne falt inn klagekoret av syngende husmødre at det også blant den mannlige delen av befolkningen kan være tilfeller av blyg adferd?  Kanskje det finnes mannlige rekrutter som aller helst ville latt være å kle av seg foran andre mennesker. Kanskje på grunn av selvoppfattet misnøye med egen kropp. Kanskje har den unge rekrutten etter egen oppfatning har en pinlig liten tiss, eller kanskje rekrutten er redd for fokus på sitt omskjærte forplantningsredskap?

Er det verre for gutter enn for jenter å vise sin nakne kropp dersom man selv mener å ha skavanker eller rett og slett er blyg? Vel, å gå til media ga i alle fall saken oppmerksomhet. Jeg håper oppmerksomheten var motivert av ønsket om å ville endre feilen med systemet, og da tenker jeg ikke spesielt på at kvinnelige soldater skal slippe å kle seg naken, men at alle soldater skal slippe å kle seg naken. For dette er nemlig en annen kamp som forsvaret bør ordne opp i. Jeg kan ikke forestille meg noen som helst grunn til at hæren skal bli bedre av å opptre naken.

Det skulle tatt seg ut.

Og når media og massene henger seg opp i den ”brølende løytnantens” mindre sympatiske oppførsel mot rekrutter, så bør de kanskje også vurdere om saken har flere enn en side. Løytnanter flest er vel heller ikke så gamle, og er styrt av et regelverk og ordrebasert system og gjør strengt tatt deres plikt ved å oppføre seg dårlig og usympatisk – dette er en del av starten på militærlivet. Et annet og litt mer modent befal ville kanskje i en slik situasjon tatt en bedre beslutning og latt nåde gå for rett når en person av bestemte årsaker ikke vil kle av seg, løytnanten tok nok en feil vurdering og ett feil valg i denne situasjonen og har sannsynligvis lært leksa nå. Men det er ikke ham vi skal henge ut.

Det er systemet.

Og kulturen.

Det er mange aspekter ved en slik hendelse, og det er tross alt bra at en forslitt kultur får seg en midt i trynet. Slik sett er det positivt at saken har fått medias fokus, men bare slik sett.

Se forøvrig andre ting man må regne med å gjennomgå i militæret:

http://www.nrk.no/satiriks/5-andre-sjokkerende-ting-ansatte-i-forsvaret-har-fatt-ordre-om-a-gjore-1.12022214

– JE

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..