Oljefunn i Trøndelag – vi har vunnet i flaxlotteriet!

Av Bent Skri

Publisert 29.08-2020 – 17:40

Geologer har brukt kunstig intelligens for å finne forekomster av mineraler i Trøndelag. Og overraskelsen over hva de fant var stor ifølge geolog og professor ved NTNU Stein Petter Dybdahl. «Vi kunne ikke tro våre egne øyne! Før vi publiserte funnet måtte vi få det kvalitetssikret av flere instanser. Både NGUI og Statens Petroleumsundersøkelser (SPU) har bekreftet størrelse og omfang av funnet».

«Dette funnet kan få vidtrekkende konsekvenser for hele Norge og spesielt Trøndelag», uttaler administrerende direktør, Unn Vikende i SPU.

Geologer ved Norges Teknisk Naturtverrfaglig Universitet (NTNU) i samarbeid med Sindtef har brukt sonardata fra undersøkelser som er utført med flykartlegging over hele Trøndelag.

«Ved bruk av smarte algoritmer og kunstig intelligens har våre ingeniører identifisert olje som ligger under leirelagene over store deler av Trøndelag» forteller Vikende. «Funnet strekker seg fra Støren i sør og som et belte helt opp til Namsostraktene godt dekket av marine leirarter. Og det er ikke småtteri heller, dette er et sensasjonelt stort funn som inneholder samme mengde olje som Statfjord A og Heidrun til sammen».

«Bønder i Trøndelag kan bli den nye adelen»

Dersom myndighetene legger godt til rette for utvinning gjennom investeringsmidler kan vi se en boom av nyrike bønder fra Støren i sør til Namsos i nord. Samtidig vil dette skape et stort antall arbeidsplasser og enorme inntekter til de kommunene det gjelder. Siden dette er landbasert utvinning, vil man benytte pumper av den typen man kan se i USA. I enkelte tilfeller må man nok frakketere slik det gjøres i Canada, men dette er kun unntaksvis ifølge tidlige antagelser. «Vi har i all stillhet gjort noen prøveboringer og det ser veldig lovende ut, kvaliteten er meget god», forteller Vikende til Adressevisen.

Grønn olje

«Med den kvaliteten vi her snakker om kan man gi funnet betegnelsen Grønn olje. Dette er noe av den reneste oljen som man har funnet i verden», forteller Vikende.

Ifølge Vikende er oljen dannet i Juratiden da Norge var en del av verden som var mye varmere og dinosaurer vandret fritt omkring. Lag på lag med organisk materiale er med tiden begravet under det som siden ble marin leire. Geologer og eksperter på petroleum ved Sindtef er begeistret over kvaliteten og kaller funnet eksepsjonelt. «Denne oljen gir lite miljøavtrykk», forteller professor i petroleumsteknologi Arne Svovelid. Han forteller videre at utslipp av olje og kjemikalier i forbindelse med boring vil være begrenset. Faren for lekkasjer til grunnvann og drikkevann er også svært lav ifølge professoren. «Dette vil gi en ny giv innenfor utdanning og forskning i petroleumsfeltet, her ligger motorveien åpen foran oss. Vi kan bevege oss inn i en grønn oljerevolusjon som i tillegg vi gi mange av oss store inntekter. Vi har vunnet i det store flaxlotteriet».

Sterk motstand fra miljøbevegelsen

Kritikere mener dog at utvinning av funnet vil bremse den positive utviklingen med bærekraftige løsninger i Norge. «Vi trenger ikke mer olje, vi trenger bærekraftig og sirkulær økonomi», sier Geir Grønntvedt ved miljøstiftelsen Belluna. «Denne oljen bør ligge der den ligger. Dersom vi satser på en storstilt utvinning, fjerner vi både dyrkbar jord, øker forskjeller, fjerner oss fra FN’s klimamål og ødelegger Norges omdømme som en miljøvennlig nasjon. Det er en katastrofe for landet!

«All videre forskning og initiativer til grønne løsninger vil stoppe opp»

Geir Grønntvedt, miljøsiftelsen Belluna

Videre forteller Grønntvedt at miljøforkjempere nå samler seg for å forberede seg til motstand mot utvinning av oljeforekomstene. «Matjord og beiter vil bli fullstendig ødelagt av oljepumper på grønne jorder som snart vil bli ufruktbar på grunn av lekkasjer og forurensning».

Den grønne olja gir velferd i uoverskuelig fremtid

Politikere kaller dette den nye grønne olja (NGO). Per Bonde Bondevik forteller at dette er en stor mulighet for oljenasjonen Norge. Ved spørsmål om dette er en utfordring for klima og miljø forteller Bondevik: «Forskere kaller dette den grønne oljen og hvis du og jeg fortsatt vil ha industri, kunne kjøre til hytta og beholde velferden vi har i dag, må vi ofre noe».  «Samtidig er det vel bedre å bruke grønn olje fra Trøndelag enn å støtte svart olje fra USA eller Saudi Arabia?» spør Bondevik retorisk. «Vi ønsker videre å etablere incentivordninger for de bøndene som ønsker å starte utvinning. Vi vil også kjøpe CO2 kvoter for noe av skatteinntektene fra oljen». Til sammen forteller Bondevik at dette er tiltak som sørger for en ren miljøsamvittighet for nasjonen. «Verden trenger energi om vi ønsker vekst. Dersom ikke vi produserer olje, vil noen andre gjøre det. Da kan likegodt vi sørge for grønn olje og samtidig sørge for utdanning, helsetilbud til alle, samt en solid pensjon for fremtidens eldre» – avslutter den tidligere statsråden med.

De heldige ordførerne jubler

«Dette er rett og slett fantastisk!». Uttalelsen kommer fra flere ordførere i Trøndelag som nå ser store muligheter til å putte flere penger i slunkne kommunekasser. «Det er nesten for godt til å være sant, nå vil mange bønder og grunneiere juble for store inntekter og kommunene vil få skatteinntekter vi bare kunne drømme om!».

«Hvem snakker om fraflytting nå?»

Ordfører Anne Maktesen, Ytre Åsen

Andre ordførere Adressevisen har snakket med er like begeistret.

Unntaket er ordførere i de kommuner der det ikke er påvist forekomster.  «Alle må kunne dra nytte av et slikt funn, ikke bare de kommuner og grunneiere som har eiendom med potensiale for forekomster», mener Bjarne Snytt Hansen i Indre Oset kommune.

Trondheim – 30. august 2020

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..