Portrettfotografering i studio med blits

Jeg tenker med dette å dele litt av mine erfaringer som amatørfotograf (som jeg har vært i ca 5 år nå). Håper det kan være interessant lesning for alle som er interessert i fotografering. Jeg vil tagge innleggene med Foto.

Dagens erfaring er fra et arrangement kalt portrettsti som Trondhjems kameraklubb (TKK) avholdt i samarbeid med Japan Photo i Trondheim. Dette innlegget handler om det vi gjorde i studio med blits og er kun en del av portrettstien. Alle bilder er utklipp fra redigeringsprogrammet «Lightroom» som jeg bruker.

Startinnstillinger i kamera

To studioblitser med hvit bakgrunn. Lys modell med langt lyst hår. Vifte tilgjengelig.

Kamera Nikon D800

Objektiv: Nikon 24-70

Lukkertid: 160

Lukkeråpning: F11

Iso: 100

Fokus: Manuelt innstilt på modell (for god dybdeskarphet)

Instrukser til modell

Den dyktige modellen vi fikk fotografere heter Charlotte og jobber for Trend Modellbyrå i Trondheim. Jeg tok først et bilde av modellen stående rolig for å se om fokus var riktig. Det så bra ut, med forbehold om at dette var i displayet på kamera. Bildet ble skarpt nok og det hele ser bra ut.

startbilde portrettsti

Jeg ba deretter modellen om bevegelse gjennom hopp og sprett for å få bilder med litt action og et flagrende hår. Veldig flink modell som utførte instrukser på beste måte. Det resulterte i slike bilder:

Som man ser kan avstand til motivet endre seg og bilde nr 3 og 4 ble dessverre uskarpe. Bilde nr 5 ble skarpt, men her blir bakgrunnen for liten (eller modellen for langt borte fra bakgrunnen).

Utfordringer

Noen av bildene ble skarpe og noen uskarpe. I tillegg må man tenke om at modellen ikke hopper ut av bakgrunnen når man ber om slike akrobatiske øvelser. Lukkertid bør være raskere og dermed blitsen sterkere dersom det skal være mye bevegelse. Man kan selvsagt også justere lukkeråpning og iso, men det går jo da utover dybdeskarphet og støy.

Ved rolig portrettfotografering er startoppsettet bra, men skal man ha litt action bør man jobbe litt med lukkertid og avstand.

Jeg startet også med autofokus på kameraet, men oppdaget raskt at dette ikke fungerte når det var mye bevegelse. Autofokus klarte ikke å henge med..

Etter noen flere testbilder traff jeg med et par bilder jeg synes fungerer bra (se under).

Oppsummering

Å fotografere med blits i studio krever trening (som alt annet). Likevel kan man raskt komme opp på et ok nivå med litt prøving og feiling. Særlig er det nyttig med slike seanser som Trondhjems kameraklubb arrangerer, der vi faktisk har mulighet til å prøve og feile og der modellene har en god dose tålmodighet.

bilde 6 portrettstibilde 7 portrettsti

Lykke til selv

– JE

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..